Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 27°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 26°C
Pts 24°C
Sal 22°C
Çar 20°C

Kıymet Bilmek

23 Nisan 2024 09:11
8
A+
A-
İklimsel mevsim ilk bahar olsa da Türk futbolunda Anadolu takımları açısından sonbaharı andırıyor, adeta yaprak dökümü var. Liglerin bitmesine haftalar kala köklü futbol kulüpleri yerle yeksan.
63 Yıllık profesyonel Türk futbolunda en üst ligde şampiyonluk yaşayan beş kulüpten biri olan Bursaspor ligleri tek tek düşmeye devam ediyor. Süperligde şampiyon olduktan 14 yıl sonra bu sezon ikinci ligden de düşerek gelişim ligi olan üçüncü lige düştü. Transfer yasağıda devam ediyor.  Altı yıl önce Türkiye kupası ve Süper kupayı müzesine götüren Akhisarspor son dört yıldır sürekli lig düşmeye devam ediyor. Akhisarspor artık amatör ligde, olaki tekrar üçüncü lige çıkar ise transfer yasağı kaldığı yerden devam edecek. En üst ligde en fazya mücadele eden kulüplerin başında gelen Ege’nin Köklü kulübü Altay’da da düşüş sürüyor, Altay gelecek yıl ikinci ligde mücadele edecek ve transfer yapamayacak. Tepe taklak olan bir değir Ege temsilcisi ise Rıza Çalımbay ile Avrupa liginde fırtınalar estiren Denizlispor. Denizlispor 2021 yılından bu tarafa lig düşmeye devam ediyor bu sezonda ikinci ligden düşen Denizlispor’un üçüncü ligde de transfer yasağı devam edecek.
Ege Türk futbolundan çekilirken, Karadeniz’in köklü kulüplerinden Giresunsporda da düşüş durdurulamayor. Geçtiğimiz yıl Süper ligden düşen Giresporspor bu sezonda birincilige veda etti. İkinci ligde de transfer yasağı devam edecek. Kötü gideş ve transfer yasağı sadece tepe taklak olan bu kulüplerde değil Süper ligdeki Kulüplerinde neredeyse yarısı UEFA’dan transfer yasağı aldı. Adanademirspor, Antalyaspor, Alanyaspor, Hatayspor, Ankaragücü, Kayserispor ve Samsunspor üç dönem transfer yapamayacak. Bu durum onlarında süper ligde kalmasını adeta imkansız hale getirecek.
Tüm bunları neden anlattım. Anlattım çünkü kıymet bilmeyen bir toplum olduğumuzu bildiğim için. Türk Futbolundaki bu kötü tablo içerisinde Sivasspor’un ne kadar başarılı bir şekilde yönetildiğini vurgulamak için yukarıdaki verileri sundum. Saydığım kulüplerin şehirlerinin tamamı ekonomik olarak Sivas’ın katbe kat üzerinde ama takımları ve taraftarları Sivasspor’a imrenerek bakıyor. Futbolumuzdaki bu yönetim yanlışları sonucu ortaya çıkan tablo karşısında son 28 yıllık Sivasspor yönetimlerinin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Osman Seçilmiş ve Mecnun Otyakmaz yönetimleri adeta bir mucizeyi yaşatıyor bize….
Yıllarca üçüncü lig bataklığında debelenen Sivasspor’un talihi Osman Seçilmişle değişti. 07 Haziran 1996 tarihinde Sivasspor’u kucağında bulan Rahmetlik Osman Seçilmişin ilk yönetimi stajyerdi ancak Şubat 1997 Yılında yapılan kongrede oluşan yönetim Sivasspor’un üçüncü ligden çıkmasını hatta birinci lige yükselmesini sağladı. 2004 Yılından itibaren ise Mecnun Otyakmaz yönetimleri Sivasspor’u süper lige ve Avrupaya taşıdı.
Zaman zaman kızsak, kırılsak, tepki göstersekte bu yönetimlerin kıymetini bilmemiz gerikiyor. Hatta bilmekle de kalmayıp bu hikayeyi çocuklarımıza anlatmak yiğido olarak görevimiz. Anlatım, anlatım ki nereden geldiğimizi bilsinler. Anlatalım ki yukarıdaki örneklerin durumuna düşmeyelim. Bundan sonra oluşacak yönetimlerde böyle olmak zorunda kalsın. Bizim Futboldaki gündemimiz bu olmalı, Fenerbahçe ile oynana maç yada FB, GS şampiyonluk mücadelesi değil. Sivasspor buralarda olduğu sürece daha çok Fenerbahçe, Galatarsaray maçı izleriz. Onlar yener, biz kazanırız önemli değil. Önemli olan bu istikrarı sürdürüp onlarla aynı ligde olmayı başarmak… Önemli olan bu ligde olmayı başaran yönetimlerin kıymetini bilmek. Bilmez isek sonumuz diğerlerinden beter olur. Benden söylemesi…
ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
18 Haziran 2023 09:40
3 Haziran 2023 15:14
9 Nisan 2023 17:34
26 Şubat 2023 09:53
4 Şubat 2023 19:51
30 Ocak 2023 06:35
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.