Dolar 32,4744
Euro 34,8431
Altın 2.451,36
BİST 9.867,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 25°C
Az Bulutlu
Sivas
25°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 21°C
Sal 19°C

Seçmeler

3 Temmuz 2022 20:41
159
A+
A-

Profesyonel Futbol kulüpleri seçme yaparak transfer yapar mı? Eskiden olurdu, çünkü o zamanlarda iletişim araçları bu kadar yaygın değildi. Kayıt sistemi gelişmemişti. Alt yapı diye bir şey tam oturmamıştı. Futbolcular genelde 15 yaşından sonra sokakta top oynarken keşfedilerek kulüp lisansları çıkarılırdı. Kulüplerin sporcu takip diye bir departmanı yoktu. Menajer diye bir meslek hayat bulmamıştı. Ya şimdi kim nerede hangi ayağını hangi hareketle kullanıyor herkes biliyor. Haliyle seçme sözcüğü artık saçma kalıyor.

Günümüzde futbolcu seçme işlemini bir ihtimal, belki gelişim ligi olarak tasarlanan üçüncü lige yeni yükselen takımlar yapabilir. Üçüncü ligin üstündeki liglerde seçme yaparak oyuncu alma işi laf ola beri gele işidir.

Günümüzde seçmeler 11 yaşındaki çocuklar arasından kulüplerin açtığı yaz spor okullarında veya Milli eğitimin okullarındaki beden eğitimi öğretmenleri tarafından yapılıyor. Yeteneği olan çocuklar kulüp lisansları çıkarılarak Futbola başlatılıyor. O çocuklar U 11’den başlamak üzere her yıl bir kategori atlayarak U19’a kadar yetiştirici liglerinde maça çıkıyor. 19 yaşına geldiğinde onları herkes görüyor ve biliyor. Eğer profesyonel bir lig takımında oynayacak kapasitesi varsa zaten o genç hiçbir seçmeye katılmaz zira buna gerek kalmadan onu kaparlar. Söz konusu seçmelere gelenlerin o kapasitesi yok demektir. O seçmelere Amatör kulüplerde oynayabilecek kadar topa vura bilenler gelir, onlarda işe yaramaz. Yani o yaşına kadar kimseye göstereceği kadar bir yeteneği kapasitesi yok ise siz seçme adıyla çıkardığınız deneme atrenmanında 19 yaşına gelmiş futbolcuyu 19 dakikada keşfedemezsiniz.

Şimdi diyeceksiniz ki hiç mi olmaz, körün taşı da mı denk gelmez? Bu ihtimal Nasrettin hocanın göle bıraktığı yoğurt mayasının tutma ihtimali kadar bir ihtimaldir. O nedenle profesyonel Kulüp yöneticileri bırakın seçmeyi saçmayı da sezon öncesinde profesyonelce takviyeler yapın… Yoksa yıl boyunca saçmalardan seçmeler izlersiniz…

ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
23 Nisan 2024 09:11
18 Haziran 2023 09:40
3 Haziran 2023 15:14
9 Nisan 2023 17:34
26 Şubat 2023 09:53
4 Şubat 2023 19:51
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.