Dolar 32,2701
Euro 35,0999
Altın 2.275,73
BİST 8.836,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 19°C
Az Bulutlu
Sivas
19°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 18°C
Cts 21°C
Paz 21°C

Yetiştirici Olmak

12 Haziran 2022 14:57 | Son Güncellenme: 12 Haziran 2022 14:59
149
A+
A-

Türk futbolunda yıllardır tartışılır ve yine yıllardır kategorize edilir. Yetiştirici kulüp, yarışmacı kulüp diye. Oysaki olması gereken her ikisini birden başarmaktır. Dünyadaki kalıcı ekoller böyle oluşuyor. Bizde yıllarca parası olan sözde büyük kulüpler milyonları savurma pahasına transfer şampiyonu oldular. Doğru düzgün kimse sabırla sebatla futbolcu yetiştirmenin zahmetine katlanmadı. Herkes günü kurtarmanın peşinde koştu. Paralar suyunu çekip borçlar dağ gibi olunca hep birlikte duvara tosladılar. Şimdilerde herkes yetiştirici kulüp olmanın derdinde.

1999 Sezonundan itibaren basamakları hızla çıkan ve 2005’ten itibaren Süper ligin gediklisi olan Sivasspor bir süre aynı türbülansta takıldı. Bir türlü alt yapıya dönüp bakacak fırsat oluşturamadı. Başkan Otyakmaz 2015 de yaptığı açıklamada istediğimiz seviyede başaramadığımız tek şey alt yapı demişti. 2017 yılında bir yıllığına düşüp çıktıktan sonra Alt yapı için ciddi yatarım yapma kararı aldı ve harekete geçti. 2018’den itibaren alt yapı için yapılanlar bu sezon ilk meyvelerini verdi. U15, U16, U17 ve U19 takımları elit ligde zirvenin ortağı oldu.    U16 takımı finalde kaybederek ikinci olurken diğerleri iki ile beşincilik arasında sıralandı. Bu tablo Sivasspor açısından umut olurken bizleri de heyecanlandırdı.

Beş yıl önce alt yapının başına getirilen Murat Dizdar ile gelinin noktayı konuştum. Haliyle hem heyecanlı hem de gururlu. “Eğer pandemi olmasaydı Sivasspor alt takımları bu yıl her kategoride şampiyon olabilirdi. Pandemi en çok sivasspor alt yapısını vurdu. 16 ay hiç kimse idman yapamadı, müsabakaya çıkamadı. O yaş guruplarında iki sezon kayıp çocukların gelişimi için büyük kayıp oldu” dedi. Bu sezon yoğun çalışma ile pandeminin etkileri atıldı ama bir yere kadar. Her şeye rağmen Sivasspor alt yapısı ile gübür gümbür geliyor desek yeridir. Eğer alt yapıya verilen önem devam eder bu çocuklar doğru yönlendirilir ise Sivasspor’un geleceği parlak.

Gelinen noktadan heyecan duyan bir başka isim ise A takım teknik direktörü Rıza Çalımbay aşağıdaki çocukları dikkatle takip eden Rıza hoca gelecek sezon kampına alttan 10 Futbolcuyu dahil edeçek. Daha da güzeli bu futbolculardan üç tanesi 16, iki tanesi 17 beş tanesi 19 yaşındaki çocuklardan oluşacak. Hepsinden daha güzeli bu çocukları sezon içerisinde de kadroda barındıracak.

Kampa dahil edilen on oyuncu içinden üç tane A takım seviyesinde iş yapan futbolcu yetiştirmiş olsak bile alt yapıya beş yıldır yapılan tüm yatırımı amorti eder. Bu çıkışı sürdürülebilir kıldığımız zaman asla sırtımız yere gelmez. Sivasspor İşin erken farkına varan kulüpleri arasında sayılabilir. Ancak alt yapıya yetenekli oyuncu gurubu oluşturmak beş yıl öncesi kadar kolay değil artık tüm kulüpler bu noktaya geldi. Trabzon, Samsun, Adana gibi artık bölgesel rekabette acımasız rakiplerimiz var. Her ne pahasına olursa olsun alt yapıya her zaman gerekli önem verilmeli ve yatarım yapılmalı. Gelecek orada. Sivasspor’un alt yapısına yaptığı yatırımların bu sene meyvelerini görmesi Türkiye kupasını almak kadar öneli. .. Yarışırken yetiştirmeliyiz….

 

 

ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
18 Haziran 2023 09:40
3 Haziran 2023 15:14
9 Nisan 2023 17:34
26 Şubat 2023 09:53
4 Şubat 2023 19:51
30 Ocak 2023 06:35
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.